X
 

Vense Projecten maakt circulaire bouwwens van Biopartner 5 mogelijk

Nieuwbouw en toch gebouwd van bestaande bouwmaterialen. Het gebouw Biopartner 5 is niet alleen opvallend door zijn bijzondere architectuur. Het is ook één van de grootste circulaire bouwprojecten in Nederland. Vense Projecten had een belangrijke rol in het bouwteam; alle afbouwwerkzaamheden. Van plafond tot vloer en van wand tot kozijnen en bekleding. Maar dan wel allemaal zo circulair mogelijk uitgevoerd. Arjan van de Kolk, projectleider bij Vense Projecten: “Wij gaan graag die uitdaging aan! En het is gelukt!

Bouwen met bestaande bouwmaterialen

Biopartner 5 is het nieuwste gebouw voor de Stichting BioPartner Academisch Bedrijven Centrum Leiden. Dit pand biedt kantoor- en laboratoriumruimte aan startende en groeiende ondernemingen. Het ontwerp van Architectenbureau Popma & Ter Steege is op zijn zachts gezegd opmerkelijk. De bouw van dit project moest zo duurzaam en circulair mogelijk. Arjan: “Dat betekent dat wij, Vense Projecten, als afbouwspecialist aan de slag gingen met bestaande bouwmaterialen. Samen met de architect en sloopbedrijf Beelen Next hebben we verschillende panden bezocht. Onderzoeken welke materialen we een tweede leven konden geven. We vonden uiteindelijk binnenwanden in het gebouw van het Openbaar Ministerie in Haarlem. Deze wanden hebben we gedemonteerd, opgeslagen, opnieuw uitgetekend en uiteindelijk geplaatst bij Biopartner 5. Het was inderdaad een behoorlijke puzzel, maar het is heel gaaf om te zien dat je iets nieuws kunt maken met bestaand materiaal.”

Divers pakket aan werkzaamheden

Afbouwen is veel meer dan alleen wanden plaatsen. Arjan: “Bij Biopartner 5 stond alleen de staalconstructie, die overigens ook hergebruikt is, en de beton- en de verdiepingsvloer lag erin. De rest van alle afbouwwerkzaamheden, scheidingswanden, volglaswanden, plafonds en het in het oog springende vergadercentrum hebben wij voor onze rekening genomen. Maar denk ook aan het leggen van de vloerbekleding, het verzorgen van de diverse parketvloeren, het aanbrengen van akoestische patroonbehang tot aan diverse wandbekledingen en divers maatwerk. En dat allemaal zoveel mogelijk met bestaande materialen. Werken met bestaande bouwmaterialen is een leuke uitdaging. Je moet er een beetje creatief voor zijn, van puzzelen houden en technisch in staat zijn de materialen weer een nieuwe bestemming te kunnen geven.”

Alles op maat gemaakt

Bij Biopartner 5 is alles op maat gemaakt. Arjan: “Niets is standaard in dit gebouw, maar daar houden wij wel van. Kijk eens naar het vergadercentrum, daar is niks doorsnee. Dat betekent ook dat al het timmerwerk op maat gemaakt is, zoals de inbouwkasten bij de entree. Bovendien koos de architect voor de aankleding niet voor een standaard behang, maar voor een akoestisch behang. Hiermee werd gelijk rekening gehouden met het geluid en de sfeer in het vergadercentrum. Aan ons de taak om dit behang aan te brengen op de muur. Het is zeker anders dan een bouwmarkt behangetje. Gelukkig hebben wij al enige ervaring met akoestisch behang.”

Het eerste Paris Proof gebouw streeft duurzaamheidsdoel na

Het project was voor alle partners een groot succes. Biopartner 5 was niet alleen finalist in de Circulair Awards én twee keer finalist bij de Dutch Design Awards. Het is ook het allereerste Paris Proof gebouw in Nederland. Hiermee voldoet het aan de verduurzamingsdoelen voor gebouwen, om zo binnen de gebouwde omgeving de klimaatdoelstellingen van Parijs te behalen. Want dat is hard nodig. Benadrukt ook Arjan: “Met Vense Projecten kunnen we ervoor zorgen dat gebouwen gerenoveerd of op een energiezuinige manier gebouwd worden, door gebruik te maken van bestaande materialen. Het is niet bij ieder project een optie, maar ik ben enorm trots dat we steeds meer projecten uitvoeren waarbij circulair bouwen de standaard is. Het vergt ook goede samenwerking en communicatie. Je bent namelijk af en toe afhankelijk van het materiaal en de planning van een ander. Bij de bouw van Biopartner 5 ging alles in goed overleg en heeft het bouwteam effectief met elkaar kunnen samenwerken. Waardoor er een resultaat is neergezet waar we met zijn allen enorm trots op kunnen zijn.”

Deel